Διπλωματική Εργασία

Εκπόνηση

Ο/Η  μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια υποχρεούται  να εκπονήσει ατομικά και να υποστηρίξει δημόσια με επιτυχία τη μεταπτυχιακή διπλωματική του/της εργασία το τρίτο (3ο) εξάμηνο  σπουδών.

Το θέμα της διπλωματικής εργασίας πρέπει να εντάσσεται στο αντικείμενο του Π.Μ.Σ. και ειδικότερα της ειδίκευσης που έχει επιλέξει ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια και να αξιοποιεί τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στα μαθήματα του Π.Μ.Σ. σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Μετά την έναρξη του Β’ εξαμήνου, όλοι/ες οι διδάσκοντες/ουσες στο Π.Μ.Σ. προτείνουν θέματα προς ανάπτυξη, που εγκρίνονται από τη Συνέλευση του Τμήματος και με ευθύνη του Διευθυντή/τριας του Π.Μ.Σ. αναρτώνται σε σχετικό ιστότοπο ή/και στην πλατφόρμα ασύγχρονης μάθησης (e-class). Οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες επιλέγουν θέματα προς εκπόνηση μόνο από τα εγκεκριμένα αυτά θέματα.

Αίτηση – Υποβολή θέματος

Ο/Η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια έχει δικαίωμα επιλογής θέματος διπλωματικής εργασίας μετά την 6η εβδομάδα μαθημάτων του Β’ εξαμήνου εφόσον έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τα 3/5 των μαθημάτων κορμού του 1ου εξαμήνου. 

Μέχρι το τέλος Απριλίου υποβάλλει αίτηση στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ., στην οποία αναγράφονται με σειρά προτεραιότητας τα θέματα που έχει επιλέξει από τη λίστα των εγκεκριμένων θεμάτων. Σε περίπτωση που συντρέχουν αιτιολογημένοι λόγοι ανωτέρας βίας, μπορεί να γίνει δεκτή εκπρόθεσμη αίτησή του/της φοιτητής/τρια, με απόφαση της Συνέλευση του Τμήματος.

Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες οι οποίοι/ες δεν καταθέτουν την αίτηση εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό, μεταθέτουν, με δική τους  ευθύνη, κατά ένα τουλάχιστον εξάμηνο την έναρξη εκπόνησης της Δ.Ε.

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή

Η Συντονιστική Επιτροπή ύστερα από αίτηση του/της υποψηφίου/ιας, ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα αυτής και προτείνει στην Συνέλευση του Τμήματος τριμελή εξεταστική επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο/η επιβλέπων/ουσα. Τα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. και είναι συμμετέχοντες/ουσες  στο Π.Μ.Σ. Διπλωματικές εργασίες μπορούν να αναλάβουν και συμμετέχοντες/ουσες στο Π.Μ.Σ. οι οποίοι/ες κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο το μάθημά τους μπορεί να μην προσφέρεται. Ο ανώτερος αριθμός διπλωματικών εργασιών που μπορεί να αναλάβει (ως πρώτος/η επιβλέπων/ουσα) κάθε συμμετέχων/ουσα στο Π.Μ.Σ. ορίζεται στις πέντε (5).

Ο κατάλογος που περιλαμβάνει τα θέματα  διπλωματικών εργασιών, με τις αντίστοιχες τριμελείς επιτροπές για κάθε μεταπτυχιακό/ή φοιτητή/τρια κατατίθεται με ευθύνη του/της Διευθυντή/τριας του Π.Μ.Σ. στη Συνέλευση του Τμήματος προς έγκριση. 

Ολοκλήρωση και παρουσίαση

Για να εγκριθεί η εργασία του/της, ο/η φοιτητής/τρια οφείλει να την υποστηρίξει δημόσια ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής.

           Μετά την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια υποβάλλει στον/στην επιβλέποντα/ουσα και στα άλλα δύο μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής αντίγραφα της τελικής διπλωματικής εργασίας. Εφόσον υπάρχει έγκριση από τον/την επιβλέποντα/ουσα, ορίζεται η ημερομηνία της δημόσιας υποστήριξης – εξέτασης της διπλωματικής στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε επόμενη παράγραφο του παρόντος άρθρου. Η έκταση και το βάθος της προφορικής εξέτασης κατά την υποστήριξη εξαρτώνται από τη μορφή παρουσίασης της εργασίας.

           Η παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας γίνεται ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής. Η υποστήριξη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. και είναι δημόσια. Η αξιολόγηση της διπλωματικής εργασίας γίνεται αποκλειστικά από την οικεία τριμελή εξεταστική επιτροπή, η οποία οφείλει να βασίζει την κρίση της σε ένα σύνολο κανόνων ποιότητας που περιλαμβάνουν την πρωτότυπη ή καινοτόμο συνεισφορά της διπλωματικής εργασίας, την πιθανή ύπαρξη δημοσιεύσεων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά ή συνέδρια καθώς και τον χαρακτήρα της εργασίας· ενδεικτικά αναφέρονται: θεωρητικός, εργαστηριακός, ερευνητικός ή υπολογιστικός.

Μετά τη δημόσια παρουσίαση – υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας, η τριμελής εξεταστική επιτροπή συντάσσει και υπογράφει αντίστοιχο πρακτικό, στο οποίο αναγράφεται και ο τελικός βαθμός.

Παράταση εκπόνησης – επανυποβολή – αλλαγή θέματος

Στην περίπτωση μη έγκαιρης κατάθεσης της διπλωματικής σε καθορισμένη ημερομηνία που καθορίζεται από τη Σ.Ε. και δεν υπερβαίνει την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και κατόπιν αίτησης του/ης φοιτητή/ριας, υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί παράταση στην εκπόνησή της. Η παράταση εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος.

Επιπλέον, στην περίπτωση  αρνητικής κρίσης από την τριμελή εξεταστική επιτροπή, υπάρχει η δυνατότητα επανυποβολής της διπλωματικής εργασίας έως το πέρας του εξαμήνου, ήτοι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, με την προϋπόθεση ότι ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια έχει βελτιώσει την εργασία σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής και η τελευταία έχει αποδεχτεί τις αλλαγές.

Σε περίπτωση τελικής – οριστικής αρνητικής κρίσης της διπλωματικής εργασίας από την τριμελή εξεταστική επιτροπή μετά και τη δεύτερη υποβολή της, ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια έχει το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμεί, κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, να αλλάξει το θέμα και τον/την επιβλέποντα/ουσα αφού καταβάλει την απαιτούμενη ρήτρα, έως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου (πριν την έναρξη των μαθημάτων του νέου εαρινού εξαμήνου). Η ρήτρα της παράτασης του εξαμήνου ανέρχεται στο 10% των συνολικών διδάκτρων που προβλέπονται για το παρόν Π.Μ.Σ. και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται δίδακτρο. Δηλαδή, στη ρήτρα αυτή υπόκεινται όλοι οι φοιτητές/τριες, ακόμη και αυτοί/ες που τυγχάνουν απαλλαγής διδάκτρων, που απέτυχαν δύο φορές στην εξέταση του θέματος της διπλωματικής τους εργασίας.

Λοιπές διατάξεις που αφορούν στη διπλωματική εργασία

Στην περίπτωση και τρίτης αποτυχίας ο/η μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια διαγράφεται οριστικά από το Πρόγραμμα  Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Πλήρες αντίγραφο της διπλωματικής εργασίας (μαζί με τυχόν διορθώσεις ή συμπληρώσεις) υποβάλλεται, μετά την αποδοχή της, στη βιβλιοθήκη του Δ.Π.Θ.

Οι διπλωματικές εργασίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Ιδρύματος, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα της χρήσης και αναπαραγωγής τους για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις απώλειας, αντικειμενικής αδυναμίας άσκησης καθηκόντων επίβλεψης ή σπουδαίου λόγου, είναι δυνατή η αντικατάσταση του/της επιβλέποντα/ουσας ή μέλους της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Η διπλωματική εργασία πρέπει να περιέχει αναγνωρίσιμα στοιχεία πρωτοτυπίας και συμβολή στην επιστημονική γνώση. Σε καμία περίπτωση η διπλωματική εργασία δεν δύναται να είναι απλή βιβλιογραφική ανασκόπηση. Το κείμενο της πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές και τη δομή μιας επιστημονικής εργασίας δηλαδή να περιλαμβάνει περιγραφή του θέματος της εργασίας, περιγραφή των πορισμάτων – αποτελεσμάτων της εργασίας, τη μεθοδολογία, παραδοχές, βιβλιογραφία και άλλα πιθανά αναγκαία υποστηρικτικά ή επεξηγηματικά στοιχεία (αναγκαία σχήματα, διαγράμματα, φωτογραφίες, εικόνες κ.λπ.).

Η διπλωματική εργασία συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα και συνοδεύεται από μια σύντομη περίληψη 300 λέξεων στην αγγλική γλώσσα. Μετά από συνεννόηση με τον επιβλέποντα και έγκριση από τον/ην Διευθυντή/τρια η συγγραφή της μπορεί να γίνει στην αγγλική γλώσσα, ωστόσο στην περίπτωση  αυτή πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε από εκτεταμένη περίληψη στην ελληνική.

          Η έκταση της εργασίας μπορεί να είναι από 25.000 έως 60.000 λέξεις.


Μετάβαση στο περιεχόμενο